Om manglende energi og at være tyndfed

Om aldersforskel mellem børn

_Z5B6358-2
Måske har i læst det famøse pseodu-tvillinge indlæg hos Mette-Marie? Der var gang i den, og diskussionen om hvorvidt pseodu-tvillinger er et mærkeligt begreb eller ej vil jeg slet ikke gå ind i. Jeg synes nemlig man selv må bestemme, hvordan man definerer sin børneflok, og om kan kalder dem pseudo-tvillinger kan på ingen måde hidse mig op. Men anyways! Jeg kom til at tænke på det her med aldersforskel mellem søskende. Det er faktisk noget jeg bliver spurgt til en del. Eller i hvert fald sommetider 😉

Mellem mine drenge er der lige nøjagtig 3 år, 1 måned og 20 dage. Oprindeligt havde vi faktisk snakket om Laurits skulle være kommet før, men der skete lige nogle ting der gjorde projektet blev udsat. Heldigvis, så det var Laurits der blev skabt! Nå, men jeg er faktisk glad for den aldersforskel der er imellem dem. Jeg tror ikke jeg er til børn med mindre end to år imellem hinanden. Jeg har aldrig prøvet det sjovt nok, men synes vores situation har fungeret fint. og selvfølgelig har der været både fede og knap så fede forhold ved det.

Nu synes jeg det var hundrede gange nemmere at blive mor anden gang, og det gør nok udfordringerne ikke fylder så meget. Men Villum var lige kommet i selvstændighedsalderen sådan for alvor, da Laurits blev født. Kombiner en humørsyg tre-årig med en helt ny situation som storebror, og du får nogle ret anspændte episoder. Det var svært til tider, når jeg var alene med drengene, og ikke kunne løse konflikterne med Villum så nærværende som jeg gerne ville.

Villum havde i starten svært ved at forstå, hvor meget større han var end Laurits, og han skulle bruge lidt hjælp til at blive guidet i hvordan man lige legede med en baby. Det skal han sådan set stadigvæk, men nu siger Laurits rimeligt meget fra selv.

Men men… Jeg synes altså der har været flest plusser ved sådan en medium størrelse aldersforskel. Selvom Villum ikke altid var modtagelig overfor fornuft, så kunne man alligevel forklare ham lidt om tingene. Hvorfor mor ikke lige kunne putte ham eller han skulle være stille når lillebror sover. Det kunne godt være han ikke godtog det vi sagde, men vi vidste han sådan rent intelligensmæssigt forstod det om ikke andet.

Det allerfedeste er at se som Villum er groet ind i sin rolle som storebror. Han er ældre og har altså nogle erfaringer og tricks (både gode og dårlige) som han kan lære lillebror. Han passer på ham, og det er tydeligt at se de begge to holder sammen, når vi er ude.

Der er endnu kæmpe forskel i den måde de leger, men Villum elsker at komme hjem og lege med Laurits. Også selvom han er noget yngre. Dels ligger der noget i man kan koste lidt rundt med sin lillebror, men også at man bare har en helt speciel samhørighed. Og Villum ved ikke Laurits meget stjældent leger det samme som ham!

Nu skal man passe på med at planlægge for meget, men tænker da også der skal være 3 – 3 1/2 år mellem Laurits og næste familiemedlem. Så vil der være 6 år minimum op til Villum, og det er klart der vil opstå et andet slags forhold der så. Som der også er både fordele og udfordringer ved. Hvordan er aldersforskellen mellem jeres børn, og hvordan er jeres erfaringer? Jeg kender jo ikke til andet end vores model, så del meget gerne 🙂

   

7 kommentarer

 • Jeg venter jo nr. 2 og der bliver 2 år og 2 mdr. i mellem dem. Jeg er mega spændt på hvordan det hele kommer til at gå og hvor meget Lucas kommer til at forstå af de ting du beskriver i har kunne forklare Villum. Ikke desto mindre håber jeg de får rigtig meget glæde af hinanden 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Tja, vi har 2 år og 4 dage imellem vores drenge. Nu er de næste to og 4 og det har eddersparkme været hårdt. Heldigvis var den lille en nem og blid lille dreng især det første år, det er den store nemlig ikke og har aldrig været. Men nu leger (og SLÅS) de rigtig meget. Og altså, det er allerede meget lettere nu, så set i det store perspektiv er det jo ikke ret lang tid, at det har været så absurd, som det har været de sidste to år. Man kan vel også forestille sig, at det er skide hårdt at have en eller to større børn og så blive bombet tilbage til bleer, amning og at hele familien bliver styret af babyens sovevaner? Der er vel fordele og ulemper ved alting.

  Der er 15 måneder mellem min mand og hans storebror, og de havde et meget tæt forhold til hinanden. Som børn, det har de overhovedet ikke længere.

  Der er 3 år mellem mig og min storesøster, og 4 mellem mig og min lillesøster. Og min lillesøster og jeg har et rigtig tæt forhold til hinanden, og det har jeg ikke haft med min storesøster siden hun blev teenager. Vi er bare meget forskellige personer og lever helt forskellige liv.

  Jeg tror ikke, man har ret meget indflydelse på hvor tætte søskende bliver knyttet til hinanden – det handler mere om personlighed om hvornår de er født.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • blondinemor

   Ja den bombet tilbage følelse havde jeg bare ved 3 år imellem 😉 Tror slet helelr ikke aldersforskellen nødvendigvis betyder noget i forhold til venskabet mellem søskende.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • sikke et fint indlæg det er ☺️ og især med at der måske er plads til en nummer tre i familien.

  Ved desværre ikke meget om søskende. Men ville bare skrive at jeg nød dit indlæg.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • blondinemor

  Ja det er lidt spændene hvad forskellen på seks år gør! Der er helt sikkert fordele og ulemper ved det hele. Jeg følte mig lidt slået tilbage da Laurits blev født, da vi jo lige var kommet igennem søvnløse nætter osv. Det havde man så ikke mærket med pseudo-tvillinger måske 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Om manglende energi og at være tyndfed