Skærmtid børn anbefalinger

Klare regler og rammer omkring skærmtid - Skærmtid børn anbefalinger

Film, spil og videoer er i dag en naturlig del af børns opvækst, ligesom det er vanskeligt for forældre at regulere skærmtiden. Verdenssundhedsorganisationen, WHO, er klar over retningslinjerne for børn under fem år, men hvordan skal man tænke, når barnet bliver ældre? Vi tager pulsen på de seneste råd om skærmtid for børn mellem seks og tolv år.

Udviklingen går hurtigt, og brugen af ​​skærme er faldende med alderen. I en alder af tre har et flertal af børnene været online og 15 % af alle to-årige bruger internettet dagligt.

Børnelæger mener, at børn mellem 3 og 7 år maksimalt bør have 1-2 timers skærmtid om dagen, og at en voksen så ser med barnet. I Sverige er der dog ingen klare officielle retningslinjer for skærmbrug.

Skærmtid børn anbefalinger

Skærmtid børn anbefalinger 2022

Som forælder kan det være svært at vide, hvornår skærmbrug er passende, og hvornår det er blevet et problem. Mange tror, ​​at det er stillesiddende, overvægtigt og at opmærksomheden tages fra noget andet, der er problemet, ikke selve skærmbrugen.

Faste regler omkring skærmtid, skærmfri zoner i hjemmet og fælles familieinteraktion uden skærme kan være med til at regulere skærmtiden og sikre, at der er tid til bevægelse og andre aktiviteter.

Al skærmtid er ikke dårlig – altid men begræns tiden

Helt at udelukke skærmtid for større børn er normalt ikke godt, fordi han så risikerer at ende udenfor i venskaber, og at risikoen for konflikter derhjemme stiger. Indholdet på en skærm kan være meget varieret, og nogle gange kan barnet blive skræmt af det, det ser. Som forælder er det vigtigt at være aktivt involveret og vælge, hvad barnet laver på skærmen og også bruge fælles skærmtid sammen.

Sådan kan du begrænse skærmtid børn efter anbefalingerne

1. Sæt tid af og sæt dig ind i, hvad dit barn laver ved skærmen

Fx hvem han følger på Youtube, hvem de er eller hvad spillet han spiller om handler om (vigtigt for at kunne sætte regler op, kampen kan f.eks. blive aflyst eller ej).

2. Find ud af, hvilken funktion de forskellige lege eller aktiviteter spiller for barnet

Er det skærmaktiviteter, der gør dem i stand til at opretholde en social interaktion? Så kan begrænsninger af skærmtid også føre til en begrænsning i barnets sociale liv.

Klare regler og rammer omkring skærmtid – Skærmtid børn anbefalinger

Vær åben og tydelig omkring de regler og rammer, der gælder for dit barns skærmbrug og forklar, hvorfor der er brug for rammerne på en måde, der er forståelig for barnet. Vær i overensstemmelse med reglerne, men samtidig lydhør. At trække snoren ud, før barnet er færdig med sin leg, kan føles lige så forfærdeligt for barnet, som hvis man skulle ødelægge en kontraktbygning, som han byggede på i flere timer.

4. Brug tidshjælpemidler

En timer eller et ur, der tydeligt viser, hvor meget tid der er tilbage, kan være en arbejdsmetode. Mange børn skal måske huskes et stykke tid, før spillet skal slukkes.

5. Skærmtid som belønning – det “kedelige” først

Begynder barnets skærmtid at forstyrre andre gøremål som lektier, personlig hygiejne eller rengøring på værelset, skal man som forælder overveje, om spilletid kan bruges som belønning for at motivere barnet til at klare de “kedelige” gøremål. Det er vigtigt, at barnet synes, at de opgaver, der skal udføres, er rimelige i forhold til belønningen.

Hjælp dit barn med at finde andre sjove aktiviteter

Hvis du oplever, at dit barn bruger for meget tid foran skærmen og ikke laver andet i fritiden, så fortæl dit barn. Du kan forklare dit barn, at du er bekymret, og forsøge at hjælpe ham med at finde en alternativ aktivitet at lave nogle gange.

7. Prøv at have skærmfri dage

Mange ældre børn spiller onlinespil, som nogle gange tager lang tid at spille. Her kan det være problematisk med spilletidsgrænsen, da det nogle gange er svært at sige, hvor lang en kamp vil vare. Forsøg så i stedet at have skærmfri dage mod, at barnet får lov til at lege længere andre dage.

8. Se det store billede og find balancen

I stedet for at stirre sig blind på den præcise tid, barnet bruger på skærmen, kan det være godt at tænke over, hvad der er vigtigt for barnet at lave i hverdagen. Tilpas hverdagen ud fra barnets og familiens behov. Som forælder er det vigtigt at forsøge at nuancere perspektiver og ikke kun se skærmbrug som noget negativt for at få en god dialog med barnet og sammen opnå en god balance. For mange børn er tiden foran en skærm også en tid, hvor de hviler sig.